Oldalak

2012. február 14., kedd

Sikító emberevő pók= KAMU

A tegnapi nap folyamán egy érdekes képet posztolt rengeteg ismerősöm. Már a kép kicsit sokkoló volt,az alatta lévő szövegről nem is beszélve.
A hozzátartozó csodálatos legenda:
"A képen látható pókfajta, a Camel Spider csak éjszaka jön elő, vagy ha árnyékot talál. Tizenhat km/órás sebességgel képes mozogni, és 1 métert tud ugrani. Ha megharap, Novocaint injekcióz beléd, amitől  azonnal elzsibbadsz. Alvás közben észre sem veszed, ha megharap. Reggel azonban, amikor felébredsz, látod, hogy hiányzik egy darab a kezedből vagy a lábadból, mert egész éjjel rágcsálták! Ha összetalálkozol egy ilyennel, amelyik éppen az árnyékban van, de a nap nemsokára eléri, a legjobb, ha elfutsz. Ha ugyanis észrevesz, azonnal elkezd majd üldözni az árnyékod miatt, és egész idő alatt, amíg kerget, sikító hangot hallat. Ilyen pókokat naponta találnak az Irakban lévő katonák. Képzeld el, milyen lenne, ha felébrednél, és egy ilyet látnál a sátradban!"

Igazat megvallva élből gyanús volt a sztori. Eléggé otthonosan mozgok a biosz illetve a fura állatok világában de ilyen pókról életemben nem halottam. Kicsit utánanéztem. A megoldást a hvg.hu nyújtotta.

"Ez a legenda minden tekintetben klasszikus városi legenda: félelmeinkre apellál (ki ne félne a pókoktól, főleg, ha még le is rágják a kezünket), valóságalapja növeli hitelességét (létezik Camel Spider nevű állat), a sztori képpel is alá van támasztva, s bár eredetileg az „amerikai félelempiacra” szánták, az internet segítségével az egész világot meghódította. E világkörüli út során a történet sokat torzult: lefordították, hozzáadtak, elvettek belőle – mindenesetre rengeteg variációja létezik.
A valóságban az angolul Camel Spider (tevepók) névre hallgató pókféle valóban létezik, főként a Közel-Kelet sivatagaiban honos, de megtalálható az Egyesült Államokban és Mexikóban is. Az amerikai közvélemény az első iraki háború során ismerte meg őket, az interneten keresztül terjesztett levelek azonban már akkor is tele voltak valótlan megállapításokkal.
A tevepók egyáltalán nem akkora, mint a kép sugallja. A fenti fotón két pók látható, ráadásul a kompozíció is megtévesztő. Ha a háttérben álló katona lábához viszonyítunk, valóban hatalmasnak tűnik az állat, de ha a jobb alsó sarokban lévő katona kabátujját nézzük, már egyáltalán nem.
A 16 km/órás sebesség nem túlzás (bár más változatokban 25 mérföldes, azaz 40 km/órás sebességet írnak), nem igaz viszont sem az 1 méter magasra ugrás, sem az, hogy ez a pókféle sikongatna. És ami a legfontosabb: a tevepók áldozatait nem érzéstelenítő segítségével cserkészi be, emberhúst nem eszik, legfeljebb más kisebb pókokat, gyíkokat vagy kisebb madarakat. Persze szeretni azért ezek ellenére sem kötelező őket."
Itt az emberevő pókotok: http://indavideo.hu/video/_Emberevo_pok_Irakban_

Ennyit az internet álltal terjesztett okosságokról. Ajánlom inkább a természetfilmeket. Többet tanulhat ott mindenki.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Szia:)

Minden véleményre kíváncsi vagyok és elfogadom de a mások felé irányuló minimális tiszteletet elvárom!

Kérlek hagyj magad után legalább egy becenevet,hogy tudjam ki voltál.

Köszönöm,AES